חייגו עכשיו :  054-649-4270

פיק"א 24, פתח תקווה | חניה חינם בשפע

השאיר פרטים ונחזור אליך בהדקם



תזונה סינית

התזונה הסינית נשענת על הפילוסופיה הסינית,עקרונות הרפואה הסינית והבנת גוף האדם. הסינים עד היום שמים דגש רב על אורח חיים שבריא וטוב יותר לאדם גם בעידן המודרניזציה כאשר יותר ויותר סינים אוכלים אוכל מערבי מתועש כדוגמת המזון המהיר,אך יחד עם זאת בבתים הסינים אוכלים אוכל מאוד בריא לפי המסורת הסינית.

הסינים בזמן העתיק' הבינו שאורח חיים נכון יותר לאדם יכול למנוע את מרבית התחלואה וכן למנוע הופעת מחלות הן ברמה הפיסית והן ברמה רגשית-נפשית. בספר הקיסר הצהוב שהוא הכיתוב הראשון על הרפואה הסינית ששרד את ההיסטוריה בערך משוער 500 לפני הספירה,הקיסר שואל שאלות את רופאו או רופא הממלכה והוא נותן תשובות,הספר מחולק ל 89 פרקים. הפרקים הראשונים אינם על סוגי טיפולים דיקור צמחי מרפא סיניים או טווינה אלא על אורח חיים בריא. השאלה הראשונה שהקיסר שואל את רופאו היא "איך בזמן הקדום אנשים חיו מאות שנים ונראו צעירים ואילו בזמן הזה(שנכתב הספר) אנשים נראים בני מאות שנים אך נראים מבוגרים?" כבר בזמן העתיק מלפני 2500 שנים ויותר השאלות של אורח חיים ותזונה העסיקו את בני האדם והסינים עד היום מחשיבים ומוקירים אורח חיים בריא.

סין מדינה גדולה ויש בה גיוון עשיר ביותר של סוגי אקלים,צמחים ייחודיים שמתאימים לאזור האקלים וכך התזונה יכולה להשתנות מאזור לאזור ביחס לאקלים,עונות השנה,אופי האנשים,סוג העבודה שהאדם עובד ושינוי מסוים בתזונה המידה והאדם חולה למשל: בפרובינצית סיצ'ואן הואכל חריף מאוד כי האקלים לח. לכן, הטעם החריף שהוא דומיננטי באזור זה התפתח ,משום שחריפות מניעה את הצ'י בגוף בשל הלחות שהיא כבדה וכן יכולה לתקוע את הצ'י ובשל כך, חריפות הורגת חיידקים,פרזיטים וכדומה. החיידקים יכולים לגדול ולהתרבות בסביבה לחה,כך שהתזונה יכולה להשתנות מאזור לאזור בסין. כמו כן, היא משתנה ומותאמת בכל מקום בעולם.

התזונה הסינית הינה ייחודית ביחס לשאר סוגי ושיטות התזונה השונות, משום שהיא כוללת בתוכה את האנרגיה של המזון, טעם דומיננטי, צבעים, אוכל חם או קר אנרגטית. למשל: מנטה/נענע היא קרירה וכששותים אותה מרגישים צינון וקרירות בגוף ואילו מקלות קינמון נחשב צמח חמים וששותים חליטת קינמון, חשים חום בגוף.

התזונה הסינית שמה דגש לדינמיקה ששוררת בתוך האדם לאופיו ולאופי המחלה ומתוך העקרונות של הרפואה הסינית, אני בונה תפריט ספציפי וייחודי למטופל תוך דגש על שינויים קלים בתזונה ובאורח חייו.

 

עקרונות מנחים וכלליים לתזונה סינית:

  1. וויזואליות של האוכל – הסינים מאמינים שהצ'י של האוכל משפיע עלינו לפני שאנו אוכלים פיסית את האוכל. בסין וגם במערב יש חשיבות לאיך האוכל נראה ואם הוא מעורר בנו רצון להכניסו לגופנו. בסין אוכל שמוגש לא יפה הסינים לא יאכלו אותו,היופי בניקיון המנה המוגשת מעידה על הצ'י שתזונה עצמה.
  2. טעמים – הטעמים הדומיננטיים הם: חמוץ,מר,מתוק,חריף,מלוח כל טעם נכנס ומשפיע על איבר אחר בגוף ועל האנרגיה של הגוף לכן הסינים מדגישים טעמים בתזונה לפי האקלים,לפי עונות השנה,אופי האדם ולפי אופי המחלה,אדם שכועס ועצבני עדיף שימעיט במאכלים חריפים כי כעס יש אופי מתפרץ ולרוב גורם לחום בגוף וכך גם הטעם החריף מתפרץ ומכניס עוד חום לגוף,כך כל טעם וטעם וייחודו והשפעתו על האדם הספציפי. אוכל שפחות טעים לנו עדיף לא לאכול כי העיכול יהיה לא טוב והפקת הצ'י מהמזון תהיה לא טובה.
  3. אקלים המזון – הסינים מחשיבים מזון קר או חם (קר או חם אין הכוונה לטמפרטורה),מזון לח,מזון יבש אלא לאנרגיה של המזון או הצמח,נענע מקררת את הגוף,קינמון מחמם את הגוף,מוצרי גבינה וחלב הם לחים וחמימים,קמחים מסוימים נחשבים יבשים וכדומה. האקלים של המזון חשוב מאוד וספציפי לאדם, משום שאדם שחי בסביבה קרה, אז עדיף לאכול מזון חם שיחמם את הגוף מבחינה אנרגטית ולא דווקא טמפרטורה וימנע ממזונות שהם קרים מבחינה אנרגטית וכאשר אדם חי בסביבה לחה עדיף שיצרוך מאכלים מיבשים או חמים או קרים תלוי באיזה אזור בעולם הוא נמצא וימנע ממאכלים לחים ויוסיפו לחות פנימית.
  4. צבעים – הסינים נותנים דגש לצבע הדומיננטי של האוכל, משום שהצבע מעיד על האיבר שמושפע מאותו הצבע. למשל: אדום משפיע על הלב, לבן על הריאות, כתום על הטחול-לבלב וקיבה, ירוק על הכבד כיס מרה, שחור על הכליות ושלפוחית השתן. התזונה יכולה להיות מגוונת מבחינת הצבעים או נטייה לצבע שולט ומכאן הצ'י של המזון שישפיע בהכרח על חיזוק או וויסות אותו איבר מכאן שתהיה השפעה מבחינה פיסית ורגשית-נפשית על האדם.
  5. אכילה שקטה – הסינים מאמינים שאכילת המזון ומיצוי הצ'י האופטימלי ממנו יכול להיות בסביבה שקטה ללא הסחות דעת. כשאנו בעבודה, רצוי להניח לכל הדברים מסביב כמו טלפונים,שיחות תוך כדי האכילה וכדומה. רצוי להוקיע את הריכוז באכילה ותשומת לב לטעמים של המזון וכך ליהנות מהאכילה עצמה וכך יהיה מיצוי טוב יותר של הצ'י של האוכל שאנו אוכלים.
  6. אכילה איטית – עדיף להתרגל לאכול לאט ולנגוס את האוכל ולעכל אותו מאשר לאכול מהר ובלחץ של זמן. הסינים כשהם אוכלים הם מעדיפים להתרכז בתזונה ובקצב האכילה מאשר להתעסק בהסחות דעת למיניהן. בעידן המודרני רואים יותר ויותר שאנשים במתחים ולחצים להספיק המון דברים במהלך היום אך יש לעשות הפסקות יזומות ולהתרכז באוכל ובאכילה איטית ובתשומת לב.
  7. ריח – בכל העולם לריח האוכל יש מרכיב עיקרי וחשוב, מאכל שלא מריח טוב עדיף לא לאכול ולא לנסות לאכול גם אם זה על חשבון חוסר נימוס בייחוד אם אנחנו בחברה. הסינים לא יגעו באוכל שלא מריח לטעמם ואין מקום לנימוסין.
  8. אוהב או לא אוהב – מאכלים שאנו פחות אוהבים עדיף לא לאכול, משום שהגוף מאותת לנו שאותו מאכל לא חיוני לנו ומבחינה אנרגטית לא מתאים לנו. הסינים ואף מחקרים מערביים מאוששים שאכילת מזון שלא טעים לנו מיצי העיכול יעבדו פחות טוב ויצרו תפקוד לקוי בפירוק האוכל ואף תסיסה בקיבה,הסינים מאמינים שמזון שאנו לא אוהבים מיצוי הצ'י מהמזון לא יתבצע כהלכה ויכול ליצור החלשה וחסר האנרגיה בגוף וכן הפרדה לא נכונה של טהור ועכור בין צ'י הנחוץ לנו ובין הצ'י שיצא מהגוף כצואה,שתן ואף זיעה.
  9. מזונות שדומים לאיברים – הסינים מאמינים שסוגי מזון שדומים לאיברים בגופנו בהכרח ישפיעו על האנרגתיקה של אותו איבר ויחזקו אותו למשל: אגוזים מאוד דומים למוח האדם ולכן הם יחזקו את המחשבה ואת המוח הפיסי הערך התזונתי של רוב האגוזים הוא גדול מאוד רובם עשירים בהמון מינרלים וויטמינים שמאוד נחוצים לגופנו,שעועית מאוד דומה בצורתה לכליות ולכן היא מחזקת את הכליות,איברי חיות כמו כבד לבבות וכדומה מחזקים את אותם איברים בגוף האדם.
  10. שתיית מים – הסינים לא שותים בזמן הארוחה אלא אם כן הם מאוד צמאים הם שותים בדרך כלל תה חמים לפני הארוחה שעוזר לעיכול ובמהלך הארוחה לא שותים,בדרך כלל הם יזמינו מרק צח כחלק מהארוחה ובסוף הארוחה הם ישתו את המרק במקום שתיית מים או מיצים במערב. הסינים לא שותים מים קרים מהמקרר אלא מים חמימים או תה חם. הסינים מאמינים ששתיית מים קרים מהמקרר יחלישו את מערכת העיכול ובפרט את הקיבה שצריכה להיות קצת חמימה כי היא צריכה לפרק את המזון שנכנס אליה בכל זמן לכן הסינים לרוב לא שותים מים קרים כשהם צמאים אלא מים חמימים או תה,כמו כן בחורף שתיית מים חמים עודפים את גורמי המחלות כמו הצטננויות שפעות וכדומה.

 

עקרונות אלה מייחדים את התזונה הסינית ונותנים מבט ספציפי ורחב על גוף האדם תוך דגש על המצב הרגשי/נפשי של האדם ובניית תפריט שמתאים למטופל ולאורח חייו.

התזונה הסינית הינה מיוחדת ושונה בדגשים שלה. בקליניקה בניית התזונה ודגשים מיוחדים עם עקרונות שמתאימים למטופל ככלי טיפולי נוסף מלבד הדיקור,צמחי המרפא הסיניים וטווינה יכולה לתרום רבות להצלחת הטיפול,כמובן בעבודה משותפת יחד ביני לבין המטופל עצמו.

אל תעבירו יום נוסף עם תחושת כאב או חוסר נוחות!

הרגישו בנוח ליצור איתי קשר בכל דילמה ושאלה הנוגעת למצבכם הבריאותי




עוד בנושא

קידום אתרים בגוגל קידום אתרים בגוגל